kolmapäev, 18. november 2009

Kuidas ravida pohmakat?



Hommik. Teed silmad lahti ja oled valmis päeva alustama. Kuid moment enne, kui jõuad ülestõusmisele mõelda, lööb pähe selline valu, nagu oleks keegi eelmisel päeval su pead vähemalt paarsada korda metalse esemega tümitanud. Tajud meelesopiga, et KAINE sa veel küll ei ole. Mis siis teha?
Kõigepealt aga:


Miks tekib pohmakas?

Alkohoolsetes jookides sisalduv etanool tekitab tarbimisel lisaks muule ka dehüdratsiooni, see on peamine põhjus, miks tekivad peavalu, kuiv suu ja väsimus. Maks on alkoholi lahustamisega niivõrd hõivatud, et tahaplaanile jääb maksa omadus toota ja laiali saata glükoosi, mis omakorda tekitab väsimust, jõuetust ja tujukust.


Mida teha pohmaka korral?
  • Maga. Või kasuta seda paari hetke, mil sa üleval oled, et helistada oma ülemusele/tüdrukule/abikaasale ja öelda, et sa tuled kunagi hiljem. Ja maga edasi. Uni on parim lahendus.
  • Joo vedelikku
Vesi - aitab alati
Mahl - vitamiinirikas ja kasulik vedelik
Keefir/jogurt - healoomulised bakterid jogurtis ja keefiris aitavad maksa tema ülesannetega, seega rohkem glükoosi ja energilisem tulemus
Piim - hea aluseline vedelik, rahustab kõhtu. Ma ise ei ole võtnud vaevaks proovida, piim ei ahvatle mind eriti pohmakahommikutel.
Kurgivedelik - misiganes su laeva ujutab. Paljud kasutavad ja aitab.
Spordijoogid (Arctic, Powerade jms) - mineraalidega vedelikud aitavad
Alko-stop joogid - pole ise kunagi proovinud. Väidetakse, et aitavad

  • Ära joo kohvi või magusaid mulliga limonaade. Vastupidiselt tavalisele arvamusele, et "oh, joon kohvi ja ärkan üles ja tuleb energiat ja puha" - kohv jätkab dehüdratsiooni ja annab vastupidise efekti vedelikku vajavale organismile. Magusad mulliga limonaadid segavad kõhtu sinu niigi raske probleemi juures.
  • Mine duši alla või vanni. Keera vesi kord külma peale ja siis jälle soojaks.
  • Füüsiline tegevus. Võta paar liitrit vett kaasa ja mine puid lõhkuma või jooksma (rattaga sa ilmselt veel sõita ei tohi). Vabaned pohmakast tükk maad kiiremini
  • Seks ja masturbatsioon. Kuigi partneri niikaugele saamine võib pohmakaga tunduda võimatu missioonina, aitab orgasm hormoonidega kaasa organismi võitlusele keha normaliseerimiseks.
  • Söö midagi soolast, värsket ja vitamiini/mineraalirikast: konservikala, hapukurki, banaani, apelsini jms.
  • Ära võta tablette/ravimeid. Aspiriin teeb, nagu alkoholgi, vere samamoodi vedelamaks ning seega ainult võimendab su situatsiooni. Tylenol ja muu sarnane on kräpp, see ainult lõhub maksa, samal aja kui maksal niigi tegemist on. Ibuprofeiin samamoodi. Unusta tabletid ära. Kui olid niivõrd kõva mees, et end segi juua, ole ka niivõrd kõva mees, et sellest ilma ränga keemiata välja tulla.

Kuidas ennetada pohmakat?
  • Joo vähem alkoholi
  • Joo alkoholi tarbimise ajal lisaks palju vett (paarist liitrist peaks piisama)
  • Söö palju vitamiinirikast toitu (ühes käes viskiklaas, teises banaan)
  • Ära joo segamini ühest ja teisest toorainest alkohoolseid jooke (nt. õlu ja viin; viski ja vein)
  • Kobi normaalsel ajal magama

Ja lõpuks, kes ei oska alkoholiga piiri pidada, see...
see...
... sellel on hommikul sitt olla.


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Esiteks. Alkoholi lagundamisel tekkivad aldehüüdid, mis pea valutama panevad, lagunevad kõige efektiivsemalt alkoholi toimel. Tattidele ei soovita, kuid tegemist nähtusega, millel nimeks "kaineks joomine".

Veeprotseduurid on head, kuid mitte väga tõhusad. Neile lisaks on värske õhk igati kasuks. Kellel süda ei puperda, võib vabalt ka sauna proovida.

Oma partnerit ärge hakake tülitama, sest organismusel on jõudu vaja seal valitseva keemiaga võitlemiseks.

Tiiger ütles ...

Nonäed, veel tarkust. Kogenud kangelased/kannatajad joovad peale hommikul ja lähevad sauna.

filx ütles ...

Kaks vana jahimeeste tarkust minugi poolt:
1)Leia aeg peale joomist ning enne magamaminekut ning joo ohtralt rohelist teed. Selles sisalduvad antioksüdandid aitavad kehast alkoholiga kaasa tulnud mürke välja viia.
2)Söö glükoositropse joomise aeg. Jah, just neid mida apteekides müüakse. Sisaldavad palju glükoosi ning c-vitamiini, mida su keha vajab.