neljapäev, 2. detsember 2010

Mõttelõnga sidruniga



Teate, miks teil läheb rohkem aega lähedaste jutust aru saamiseks kui võhivõõra mõistmiseks? Eriti just siis kui inimesed endast räägivad, läheb ajavahe suureks. Kui võõras räägib teile mingi sündmuse endast, siis saate kiiresti stseenid kokku panna ja aega läheb selleks sama kaua kui nävisüsteemi mööda liikuval neuronil kulub närvilõpme toa seinast teise seinani liikumiseks. Kui aga räägib teile oma inimene (üpris sarnase sisuga loo) endast, siis käib mõte enne seinte asemel laes, põrandal, pööningul, verandal, keldris ja katusel. Kõike on ju vaja käesoleva lähedase meenutusega samal ajal kaardistada - kas ta on varem sellises situatsioonis olnud, millisena on ta varem käitunud ning kuidas ta olukorrad on lahendanud. Parema kujutlusvõimega (ehk suuremate tubadega) inimestel pole raske ette kujutada tuttava loo põhjal oma peas lausa filmilinti jooksmas. See aga hõivab meeled ning samal ajal kui tegevuskäik ettekujutavas ajupoolkeras on aktiivne, toimub loogilises ajupooles seisak. Ehk te küll "näete", mida teine räägib, ent ei saa sellest põhjani aru. Võõra inimese puhul ei ole palju, mida meeles pidada või mida seostada, seega saab mõte kiiresti asja aetud ning vestluskaaslase käitumine on ratsionaalselt selgitatav.


Mis on ratsionaalsus?
Mõistuslik? vale tõlge. Õige teguviis? vale tõlge Kasulik? vale tõlge


Ratsionalismi on 17. ja 18. sajandil defineeritud kui uskumust, et on olemas kaasasündinud ideed, mida ei saada kogemusest. Kaasasündinud ideed, mida ei saa kogemustest. Ideed, mis on olemas sõltumatult mis tahes kogemusest. Ent kui kõik ideed tuleksid puhtalt kogemustest, jääks maailmapilt kitsaks. Pehmeks ja roosaks ja ninnu-nännuseks, aga kitsaks. Ei ole küll olemas õiget ega valet, ent ratsionaalsus on antud mõistes kõike muud kui valesti mõtlemine ehk vale mõtlemine ehk mõttega valetamine. "Õiged" mõtlejad on selle järgi ainus viis, mismoodi mõelda. Ent kui sa ei suuda aduda kõike süsteeme ja liigitusi maailmas, kas selle pärast võib sind tembeldada juba valesti mõtlejaks? Rumalaks? Vaimselt kõngenuks? Ei. Lihtsalt mull on väiksem, muud midagi. Kui võtta raamiks, et ei ole olemas õiget ega valet, siis kaotab ka ratsionaalsus oma sisu.

Seega ratsionalism ei ole ratsionaalne.
Ammuilma ei ole ratsionaalsus ratsionaalsus. See on juba keeleviga.


Disclaimer: see postitus on läinud toimetamata välja.

1 kommentaari:

Märt ütles ...

Toimetaja ratsionaalsust tundes oleks antud teksti toimetamine liialt empiirilne nii ehk naa, vastandudes seega toimetaja kui ratsionalisti olemusele.