reede, 29. juuni 2007

Põlvkondade kahekõne

V: (tüdinult) Kogu aeg üks hala ja möll selle rohelisuse kallal, küll on kalad haiged, küll ilvesed ja hülged ohus, kord ei ole üks õhk hea ja teine energiakasutus sobiv. Ma ütlen, et puhas poliitiline möga jälle, ainult et saksad ja suure algustähega Poliitikud saaksid omale raha taskusse ajada. Meil omal ajal ei olnud mingeid reostusprobleeme ja sõime kõike, ei kurtnud. Ja meil sellist stressi - nagu nad seda tänapäeval uhkelt nimetavad - küll ei olnud, me tegime rahulikult tööd ja vaatasime, et katus oleks ikka peakohal ja ninaesine olemas.

U: (mõtlikult) Ma mõistan sind, aga tõde on see, et selle niinimetatud rohelisuse peale tuleb mõelda, sest muidu ei ole tulevikus midagi täisväärtuslikku, on ainult hulganisti reostunud alasi ja - kui nii võib öelda - ka reostunud inimesi.

V: Jah, aga meie ajal seda küll ei...

U: (elavnedes) Anna andeks et vahele segan, aga lase ma lõpetan oma mõtte. Ma saan aru, et sinu ajal see mure nii laialdane ei olnud, ilmselt ei teadnud seda sina ega muud tavainimesed, igapäevased töörügajad tööstuses, kolhoosides ja mujal. Te ei saanudki seda teada, sest keskkonna-alast infot oli vähe saadaval ja see ei liikunud ammuilma kõigini. Oli muid tähtsaid valdkondi, kus pidi toimuma kiire areng, sest muidu poleks tänapäeval seda, mis on praegu. Teie põlvkond elas industriaalajastus, mille keskmeks oli tööstus, majanduse parandamine kõike olemasolevat ära kasutades. Nüüd me oleme juba otsapidi infoajastus. Palun võta teatavaks ja kinnista see endasse - põlvkonnad on muutunud, ajastu on muutunud, tehnoloogia on muutunud, inimesed on muutunud. Sinu maailmavaade on samaks jäänud ja läheb vastuollu kõige tänasega.

Ma räägin sulle pisut lähemalt sellset "rohelisuse" probleemist. Vaata, "teie ajal" oli mitmeid kordi vähem tööstusi ja tänu sellele ka vähem reostuslikku produkti, mis levis loodusesse. "Teie ajal" isegi ei teatud erinevate heitgaaside mõju loodusele ja ümbritsevale keskkonnale. Sellest tulenevalt sa ka arvad, et midagi ei juhtunud ja et teie ajal reostust kui sellist ei olnud. Las ma avaldan sulle saladuse - OLI KÜLL. Ja praegu, tehnoloogia alalisel täienemisel ollakse võimelised prognoosima iga eluvaldkonna muutusi ning neid nii öelda "kaardistama".
Üks kaardistustest näitab, et meie osoonikiht pidevalt nõrgeneb ja just tänu heitgaasidele. Sa ei saa fakte eitada.

V: Nojah, aga poliitikud ajavad sellega ikka omale raha taskusse.

U: Hmm, sa pole vist kunagi orgnisatsioonide toimimise vastu huvi tundud. Huvitav, mida nad teile koolis õpetasid. Igaljuhul kõik "roheluse" projektid, mida sa loed, mis hõlmavad endas miljoneid ja miljardeid, on mõeldud erinevate projektide kaudu inimesi ja keskkonda aitama. Poliitikud või organisetoorsed liikmed, kes on selle projektiga seotud saavad muidugi kasu, sest selle projekti elluviimine ON NENDE TÖÖ. Sina said ju ka kolhoosist tasu, kõik töölised tahavad palka, nii ka nemad.

V: (kibestunult) Nojah, aga miks nad nii palju peavad saama, sellest ma küll aru ei saa.

U: (naeratavalt) Aga just sellepärast, et see "rohelusele" keskendumine on tähtis, veel tähtsam kui sa endale praegu teadvustad. Raha loeb vähe selle eest, milline elu tulevikus meid ees võiks oodata. Niisiis kas sa said nüüd rahuldava vastuse "rohelisuse" kohta?

V: (kõhklevalt) Nojah, aga...

U: (tõsisemalt) Ja stressi koha pealt ära parem sõna võta, kui sa sellest midagi ei tea. Kõik tahavad omale korralikku kodu ja seda, et neil oleks piisavalt vahendeid toidu, meelelahutuse ja laste jaoks. Tänapäeval on keerulisem finantssüsteem, mis paljusid vaevab. Kodu ja auto saab hankida küll, ent seda pikaajalise laenuga, mis omakorda tähendab, et sa seod ennast pidevalt tööga ja PEAD teenima selle kõik tagasi. Nii kui üritad lõdvemalt võtta, käivad süsteemilained sul üle pea. Kuna enamus indiviide peab olema kogu aeg tasemel ja pingele vaatamata tegutsema, et elu korras hoida, tekitavad pingelised olukorrad stressi ehk siis muret toimetulemise pärast. Kui sinult praegu kodu ja auto ära võtta, visata sind värskena tööturuametile, ilma paberite ja eelneva kogemuseta, jääb sust järele ainult kahvatu vari. Arvan seda sinu praeguse maailmavaate põhjal.

V: Mina teenisin ka omale kõik ausa tööga, ei ole mul mingit stressi.

U: Stress ei olegi haiguse nimi, vaid seisundi nimi. On sul olnud tööl või vabal ajal pingelisi olukordi?

V: (mõtlikult) Noh, ütleme, et on.

U: Ja kas sul on midagi totaalselt p...se läinud selle olukorra ja veel rohkem selle enesetunde pärast, et sa ei jõua.

V: (käega lüües) Ah, ma ei tea, igaljuhul ma olen kõik ise teeninud.

U: No vot, kõik tahavad ise teenida aga on paljusi, keda nii öelda trambitakse hammasrataste vahele ja kes sealt siis päris lihtsalt välja ei pääse, kui üldse. Need põhjused on palju ka nende enda teha, aga sellest ei hakka ma pikalt rääkima. Võib-olla sulle ühekorraga liiga palju informatsiooni.

V: (pahaselt) Mhh, ära nüüd oma informatsiooniga uhkeks mine. Meie ajal õpetas ikka kana muna, mitte vastupidi.

U: (veenvalt) Enam ei ole teie aeg! Lepi sellega! Parem mine ja levita sedasama sõnumit oma põlvkonna ringkonnas. Ja teadvustamist "roheluse" alal.

V: (veel pahasemalt) Kuradi nolgid ikka tänapäeval, ajavad mingit tarka juttu ja siis kohe uhkeks ja teisi maha tegema. Meie ajal oli ikka niimoodi, et...

0 kommentaari: